Wereldgericht onderwijs

 

De wereld waarin onze leerlingen opgroeien, verandert voortdurend en stelt hen voor verschillende uitdagingen: duurzaamheid, zorgen om het milieu, omgaan met verschillen, oorlog en vrede, identiteit en religie zijn items die de levens van onze leerlingen, en dus onze scholen binnenkomen. Het is ook aan het onderwijs om leerlingen te begeleiden bij het vinden van hun eigen weg in de wereld en hen te helpen betekenisvolle relaties met die wereld te ontwikkelen en hun eigen plek te vinden.

Gebaseerd op de acht basiswaarden van de democratische rechtsstaat, zijn onze professionals een voorbeeld door het stimuleren van ontmoeting, nieuwsgierigheid naar elkaar en luisteren naar elkaar. De stem van de leerling mag klinken en we helpen hen om dit goed en weloverwogen te doen. Goed burgerschapsonderwijs is hierbij cruciaal.

We zien digitale geletterdheid als een belangrijk onderdeel van wereldburgerschap, om juiste informatie van buiten naar binnen te halen en van binnen naar buiten te brengen. Kinderen oefenen hiermee en bouwen zo vaardigheden op voor het digitaal samenleven.

Kinderen denken ook na over hun eigen leerroute. Naast het voldoen aan de basisdoelen, mogen zij keuzes maken over wat en hoe ze willen leren. Hun talenten worden gezien, aangesproken en doorontwikkeld.

Binnen het speerpunt ‘Wereldgericht onderwijs’ werken we de komende jaren onder andere aan:

  • Wereldburgerschap (met onder andere een leerlingen- en innovatieraad);
  • ICT in het onderwijs (te denken valt aan digitale geletterdheid, het goed neerzetten van de voorwaardelijke digitale ICT-omgeving en het versterken van de digitale competenties van medewerkers).